BVNG Groningen

Werkbezoek Minister Hugo de Jonge | 'GezondVeluwe' bij Gemeente Nunspeet


Op maandag 18 juni bracht minister Hugo de Jonge een werkbezoek aan GezondVeluwe. Een inspirerende netwerkorganisatie waarbij onze collega Esther van Rheenen de afgelopen zeven maanden betrokken was als adviseur vanuit haar opdrachtgever Gemeente Nunspeet. Minister
De Jonge koos GezondVeluwe bovendien als het podium waarop hij zijn nieuwe programma ‘Langer thuis’, als onderdeel van de beleidsagenda van VWS, presenteerde.

Voor zijn plan voor betere ouderenzorg in de toekomst, trekt hij in drie jaar tijd 340 miljoen euro uit. Het werkbezoek startte met een inspirerende fietstocht langs verschillende onderdelen van het programma: van een huisbezoek met de wijkverpleegkundige tot aan een MDO in het ziekenhuis St. Jansdal. De minister maakte op die manier kennis met de samenwerkingen binnen GezondVeluwe. GezondVeluwe is volgens de minister een goed voorbeeld van een effectieve samenwerking die ervoor zorgt dat de zorg in de wijk echt werkt. GezondVeluwe is een duurzaam partnerschap in de gemeenten Harderwijk, Ermelo, Nunspeet, Putten, Elburg en Oldebroek.

Een ketensamenwerking tussen zorg- en welzijnsaanbieders, gemeenten, patiënt- en cliëntorganisaties en zorgverzekeraars met als doel integrale zorg en ondersteuning volledig afgestemd op de specifieke behoeften van de inwoners. De Jonge noemde het programma uniek in zijn soort, onder meer vanwege de betrokkenheid van het ziekenhuis, huisartsen en welzijnsinstellingen uit verschillende gemeenten.

Onder het programma GezondVeluwe vallen verschillende projecten, welke vooralsnog voornamelijk gericht zijn op kwetsbare ouderen en diens mantelzorgers. Deze hebben tot doel dat ouderen langer met kwaliteit van leven zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, minder (complexe) zorg nodig hebben, professionals beter, sneller en met meer plezier samenwerken en zorgkosten afnemen of minder snel stijgen. Bovenal is de gehele werkwijze gericht op het centraal stellen van de ouderen en mantelzorgers.
 
De samenwerking binnen GezondVeluwe is breed en leidt tot concrete resultaten. Ongeveer de helft van de betrokken ouderen kan langer zelfstandig thuis blijven wonen en bijna de helft van de betrokken ouderen geeft aan dat zij meer kwaliteit van leven ervaart met behulp van GezondVeluwe. De hulpvraag is afgenomen en de samenwerking is meetbaar verbeterd. Het doel van het ministeriële programma ‘Langer Thuis” is dat ouderen in hun eigen vertrouwde omgeving zelfstandig oud kunnen worden met een goede kwaliteit van leven en sluit daarmee goed aan op de reeds ingezette praktijk binnen GezondVeluwe.Overige Advies Items12 mrt

Week van de armoede: workshop 27 maart 'Mama is blut'

In de Week van het Geld organiseren BVNG Advies, Single Supermom en Kadera samen de activiteit ‘Mama is blut’. Dat gebeurt op woensdag 27 maart van 09:00 – 12:00 uur bij Stichting Focus aan de  Zerboltstraat 63 in Zwolle. Hiermee besteden de drie partijen extra aandacht aan de groep vrouwen en alleenstaande moeders.

24 okt

Lezingen Armoede in de kop

De reeks lezingen ‘Armoede in de kop’ heeft hele goede reacties opgeleverd. Crystal Ziel, die de lezingen verzorgde namens BVNG Advies, startte de serie op 9 oktober in Zwolle. Vervolgens deed Crystal ook Leeuwarden en Groningen aan.

11 sep

Congres Sociale Inclusie Madrid, Spanje

Op 20 en 21 September 2018 vindt het congres ‘Developing and implementing the active inclusion approach’ plaats in Madrid. Dit congres is een samenwerking tussen ESF Thematic Network Inclusion en EMIN. BVNG adviseur Crystal Ziel en een collega van de gemeente Zwolle spreken daar tijdens de presentatie van Nederland over sociale inclusie.

15 aug

BVNG Advies organiseert Lezing Armoede in de kop

Een groot aantal huishoudens in Nederland lukt het niet om financieel zelfstandig te zijn of te blijven.

05 jul

Terugblik | Kenniscafé Resultaatgerichte bekostiging in Leeuwarden

Het BVNG Kenniscafé over resultaatgerichte bekostiging heeft in een grote behoefte voorzien.

18 jun

Werkbezoek Minister Hugo de Jonge | 'GezondVeluwe' bij Gemeente Nunspeet

Op maandag 18 juni bracht minister Hugo de Jonge een werkbezoek aan GezondVeluwe. Een inspirerende netwerkorganisatie waarbij onze collega Esther van Rheenen de afgelopen zeven maanden betrokken was als adviseur vanuit haar opdrachtgever Gemeente Nunspeet.

19 apr

Terugblik | Kenniscafé Jeugd in Zwolle

BVNG Kenniscafé Jeugd voorziet in behoefte. Ook het tweede BVNG Kenniscafé Jeugd heeft een goede opkomst en positieve reacties opgeleverd. Op donderdag 19 april hebben ruim 30 belangstellenden kennis en ervaringen gedeeld in De Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. 

05 apr

Terugblik | Kenniscafé Jeugd in Hoorn

Afgelopen donderdag organiseerde BVNG een druk bezocht Kenniscafé Jeugd in Grand Café Turf  in Hoorn. 

21 mrt

BVNG partner van DDFK-gemeenten | In projectmatig werken

BVNG gaat de komende maanden de DDFK-gemeenten ondersteunen in de invoering van het projectmatig werken. Afgelopen week is hiervoor door de DDFK-gemeenten de definitieve gunning aan ons bureau afgegeven. 

05 mrt

Kennisartikel Privacy | AVG en het register van verwerkingen

Het instrument waarvan we niet wisten dat we het nodig hebben. Per 25 mei 2018 is onder de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) een verplichting gekomen om een register van verwerkingen bij te houden.

18 jan

Burgerparticipatie? Een worsteling die ik nooit zal begrijpen

Onze collega Roel van Rijswijk schrijft regelmatig artikelen over thema's die zijn professionaliteit en werk raken. Ditmaal zijn overdenkingen over burgerparticipatie. 

19 sep

Verbeteren van de samenwerking om mensen met een psychische aandoening beter naar werk te begeleiden

Hoe kunnen mensen met een psychische aandoening beter naar werk worden begeleid? 

14 sep

Sociale (Wijk)Teams: Hoe kan het (nog) beter?

Voor de transities in het sociale domein hebben veel gemeenten gekozen voor Sociale (Wijk) Teams.

03 aug

Samenwerking Gemeenten en Veilig Thuis

Partnerschap in de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld. 

21 jul

Gemeente Wierden vraagt hulp van BVNG Advies

De gemeente Wierden heeft BVNG Advies gevraagd samenhang aan te brengen in het beleid van de gemeente.

BVNG gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer