BVNG Groningen

Een blik op de actualiteit door een collega van BVNG


Sinds eind vorig jaar ben ik via BVNG werkzaam in de regio Veluwe. Afgelopen week kreeg ik de kans om mee te gaan naar een centrale kennisdag georganiseerd door mijn opdrachtgever. Een dag waar we met collega's de kans krijgen om samen kennis te delen en te leren. 

Persoonlijk werd ik geprikkeld door een interessante lezing over autisme en gaming van Dr. Martine Delfos. Volgens Delfos is autisme namelijk niet zo zeer een beperking of een defect, maar een versnelde en vertraagde ontwikkeling tegelijkertijd. Zo is er bij autisme volgens Delfos sprake van een vertraagde sociaal emotionele ontwikkeling en (vaak) een versnelde cognitieve ontwikkeling. Dit heeft een breed leeftijdsspectrum tot gevolg binnen één persoon. Zo kan iemand met autisme cognitief ver vooruitlopen op leeftijdsgenoten, maar op sociaal emotioneel vlak juist achterlopen.

De link van autisme naar gaming is makkelijk gemaakt; een visueel aantrekkelijke wereld, beperkte prikkels, veel structuur, grote voorspelbaarheid, duidelijke regels, veel controle en sociale interacties zonder de gecompliceerde nuances van non verbale communicatie. Games lijken hierdoor gemaakt voor mensen met autisme.

Delfos benadrukt dat er veel voordelen zijn voor autisten die gamen. Zo kunnen mensen met autisme hun concentratie, verbeeldingskracht en sociale interacties oefenen in een nagenoeg anonieme wereld. De keerzijde is dat er ook risico’s aan deze virtuele wereld verbonden zijn zoals de vatbaarheid voor een gameverslaving en het belang van leeftijdsadequate games. Zowel op moreel en ethisch gebied. Voor ouders, maar ook voor ons als hulpverleners in het sociaal domein zie ik een mooie kans om cliënten hierbij te ondersteunen en met een andere blik naar games en ‘beperkingen’ te kijken!Overige Jeugd ItemsBVNG gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer