BVNG Groningen

BVNG - Bureau Voor Noordelijke Gemeenten

Terugblik | Vakgroep APV & Bijzondere wetgeving najaar 2018


Alle eendjes zwemmen in het water
Afgelopen woensdag was de tweede bijeenkomst van de Vakgroep APV en bijzondere wetten. Het thema van de bijeenkomst was deze keer “YOU Got Talent” wat zich vertaalde naar een interactieve workshop waarbij het maken van afspraken, het ‘contracteren’, centraal stond. Dagelijks heeft iedereen wel eens te maken met dit thema. Trainer Rik Bekking van OTCP nam de groep mee in de theorie van het afspraken maken, maar niet voordat de groep gelegenheid kreeg om afspraken te maken met trainer Rik zelf. Zo werden er afspraken gemaakt over de begin- en eindtijden van de workshop, hoe de inhoud van de workshop eruit zou zien en welke vragen aan het eind van de workshop beantwoord diende te zijn.

Zodra dit duidelijk was kon de groep zelf aan de slag, en wel met contact maken, want zonder contact kan je geen afspraken maken. De groep stelde zich in het midden van de ruimte op in twee cirkels, waarvan de middelste om de paar minuten een plekje opschoof, zodat je veel verschillende gezichten zag. Zeker voor de nieuwe collega’s  was dit een leuke en interactieve manier om binnen enkele minuten andere collega’s beter te leren kennen. Rik dwong de groep aandacht voor de ander te hebben en daagde de groep uit door contact te maken door te voelen -ja letterlijk voelen!- door de handen op elkaar te leggen, samen te denken en te praten over wat je samen gaat doen. Sommigen van ons voelden zich bij enkele onderdelen, voornamelijk het onderdeel voelen, wat ongemakkelijk, maar de opdrachten zorgden voor grappige situaties en interessante inzichten. Na het diner werd er verder op de theorie in gegaan. Rik lichte de drie niveaus van het afspraken maken toe, het procedurele niveau – tijd, plaats en spullen-, het professionele niveau – inhoud - en het psychologische niveau – verwachtingen- . Voornamelijk het laatste niveau blijkt vaak het hekelpunt wat afspraken betreft te zijn. Dit werd mooi geïllustreerd door de groep te vragen waar ze bij het woord “bloemkool” aan dachten en door ieder van ons binnen één minuut van een paar legoblokjes een eendje te maken. Ondanks dat alle blokjes hetzelfde waren, was geen eendje hetzelfde. Gelukkig kregen wij wel alle eendjes in pas en had trainer Rik aan het einde van de workshop, die volgens afspraak exact om kwart voor acht eindigde, al onze vragen beantwoord.

Mocht je nu zelf moeite hebben met het maken van afspraken of merk je dat andere mensen zich niet altijd aan de gemaakte afspraken houden, vraag dan een van de collega’s naar de tips en tricks die zij tijdens de bijeenkomst mee hebben gekregen!

BVNG gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer