BVNG Groningen

Het Schoolvak Nederlands – de 33ste jaarlijkse conferentie


Op 22 en 23 november vond de 33ste conferentie van Het Schoolvak Nederlands (HSN) plaats in Zwolle. Voor de collega’s Nederlands en belangstellenden van BVNG een goede reden om onze zaterdag door te brengen in het gebouw van Windesheim.

Tijdens een heerlijk ontbijt bereidden we ons gezamenlijk voor op de dag. Aan de hand van het programma planden we de vier lezingen waar we bij wilden zijn. De keuze was reuze op allerlei gebieden van onze taal, zoals innovatie en digitale geletterdheid, taalbeschouwing, taal- en letterkunde en literatuuronderwijs. Het samenstellen van een dagprogramma was een haast onmogelijke klus. Dankzij de conferentiebundel kunnen we gelukkig veel teruglezen.

Een lezing stond vast: die van onze gewaardeerde collega Klaske Elving. Zij vertelde een grote groep belangstellenden tijdens deze dag over haar promotieonderzoek. De schrijfcursus die zij ontwikkelde, Booster, leert leerlingen om via een vaste route een tekst schrijven. Via de stations Brainstormen, Ordenen, Opbouw bepalen, Schrijven, Teruglezen, Evalueren en Reviseren komen de leerlingen tot een volledige tekst. Ook staat peer-review in deze cursus centraal. De kwaliteit van de geschreven teksten groeide significant door het gebruik van deze cursus.

Verder bezocht iedere collega lezingen die bij zijn of haar interesses aansloten. Wel leek er een rode draad te zijn bij de lezingen. Zo pleiten verschillende sprekers voor methodeonafhankelijk en gepersonaliseerd onderwijs, meer inzet op digitale geletterdheid, nieuwe benaderingen voor schrijf- en grammaticaonderwijs en werkt iedereen toe richting Curriculum.nu.

Er is veel waarmee we binnen het schoolvak Nederlands aan de slag kunnen. De hoeveelheid inspiratie tijdens deze dag was groot en de dag was zeer waardevol. Volgend jaar vindt de conferentie weer in België plaats. Hopelijk zijn we er dan weer bij!

Door Renske Laroo- Eerstegraads docente NederlandsOverige Onderwijs Items16 dec

Vakgroep Onderwijs

Donderdag 21 november vond in de Havixhorst te Schiphorst de vakgroep Onderwijs plaats. Het onderwerp van deze avond was Digitale geletterdheid. Henk Orsel heeft ons meegenomen in de trends en ontwikkelingen van het hedendaagse en toekomstige onderwijs.

04 dec

Het Schoolvak Nederlands – de 33ste jaarlijkse conferentie

Op 22 en 23 november vond de 33ste conferentie van Het Schoolvak Nederlands (HSN) plaats in Zwolle. Voor de collega’s Nederlands en belangstellenden van BVNG een goede reden om onze zaterdag door te brengen in het gebouw van Windesheim.

02 okt

Eerste vakgroepbijeenkomst Onderwijs

Donderdag 26 september vond de eerste vakgroepbijeenkomst Onderwijs plaats. Na een heerlijke avondmaaltijd lieten we ons inspireren door onze collega Els Hardlooper (Eranthe – coaching en training), die ons middels een workshop liet ervaren hoe het is om als groep te werken aan positieve groepsvorming.

21 aug

Allereerste vakgroep voor domein Onderwijs

Het vakgebied Onderwijs dat Jasper van der Heijden, Ivan Velds en Jeroen Stoffels met verve op de BVNG kaart zetten, organiseert haar eerste vakgroep bijeenkomst op donderdag 26 september a.s.

01 mei

Bijeenkomst Onderwijs

Wanneer je als detacheerder met een goede reputatie een nieuw domein ontwikkelt dan is het belangrijk om samen te werken met je grootste kracht: de professional. Voor het nieuwe BVNG-domein Onderwijs zijn dat uiteraard onze docenten. Zonder hen geen onderwijs!

BVNG gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer